pon-niedz 11.00 - 21.30


al. Pokoju 14
Kliknij, aby powiększyć



www.pizzeriaroma.krakow.pl

1 czerwca 1889 roku pewien piekarz na cześć przybywającej do Neapolu pary królewskiej stworzył najsłynniejszą, znaną do dziś pizzę – nazwaną imieniem królowej – Margherita.
Drożdżowe ciasto obłożył: białą mozzarellą, czerwonymi pomidorami i zielonymi listkami bazylii – czyli barwami włoskiej flagi narodowej.

Pizze zaczęto wypiekać 200lat temu w Neapolu. Drożdżowe ciasto przyprawiano ziołami, dodawano oliwę i ewentualnie obkładano serdelami. Wkładano je do pieców opalanych drewnem wprost na ulicach. Ale profesjonalna pizzeria powstała w… Nowym Jorku, gdzie w 1895 roku pewien stęskniony za rodzinnymi stronami neapolitańczyk otworzył pierwszy tego rodzaju lokal i zaserwował wyśmienity drożdżowy placek.
Nie podejrzewał, że stanie się on głównym konkurentem amerykańskiego hamburgera, a pizzą będą się zajadali nie tylko Amerykanie, ale też Australijczycy i Europejczycy. Włosi natomiast swoją „narodową” potrawę znali tylko z opowiadań i dopiero w latach 70. ubiegłego wieku zaczęła zdobywać serca i podniebienia swoich ziomków.


      Wszelkie prawa zastrzeżone dla   STRONA GŁÓWNA   |   MENU   |   GALERIA   |   HISTORIA PIZZY   |   KONTAKT   
      Wykonanie: yStudio